No to the haters

Enkele dagen geleden zag ik via de Instagram van Astrid en op de Facebook-pagina van VIJF het project tegen haat op sociale media. Ook ik zit al heel wat jaren op social media en in de loop der jaren heb ik ook al ondervonden dat heel wat mensen alleen nog maar slechte commentaar kunnen geven op anderen. In dit artikel kun je lezen waarom ik het zo eens ben met Astrid en alle anderen die tegen haat zijn. Ook vind je mijn 5 tips om om te gaan met haat op social media en 5 tips voor meer zelfvertrouwen.

Toen ik zag dat Astrid en enkele andere Bekende Vlamingen een speciale kalender maken tegen haat en pesterijen op social media was ik heel blij. Eindelijk iemand die nog eens het heft in eigen handen neemt! Zelf ben ik actief op Instagram, Twitter, Facebook en Snapchat en daarnaast heb ik ook nog eens mijn blog. Op Snapchat en Facebook aanvaard ik alleen mensen die ik persoonlijk ken, dus daar krijg ik eigenlijk geen haat. Mijn Twitter gebruik ik alleen voor mijn blog en daar volgen enkel mensen mij die interesse hebben in mijn blog. Ook op Instagram kan iedereen mij volgen, tenzij ik iemand blokkeer natuurlijk.

De meeste haat ondervind ik zelf op Instagram. Ondanks ik erg Instagramverslaafd ben vind ik dit wel een minpunt. Van de 79 foto’s die ik nu (wanneer jij dit leest kan dit al weer anders zijn) staan heb, heb ik 9 foto’s waar ik zelf op te zien ben. Doe ik dit met een reden? Ja, want vanaf het moment dat je een foto van jezelf plaatst hebben heel wat mensen commentaar op je uiterlijk. De eerste keer dat ik een foto van mijzelf op Instagram plaatste, was het enige dat ik ondervond dat ik heel veel volgers verloor. Op zich vond ik dat helemaal niet erg, ik vond het alleen wat raar. Enkele tijd later poste ik terug een foto van mezelf. Op die foto kon je mijn gezicht en handen goed zien. Op zich was er niks mis met deze foto, want iedereen plaatst wel eens een foto waarop je je gezicht en handen kan zien. Toch? Het enige verschil bij mij was dat ik er niet uitzie zoals iedereen het wil. Ik heb namelijk enkele vingers die anders zijn en mijn gezicht, ja, die is ook wat anders dan die van de doorsnee mens. Plots had een meisje het “lef” om een haatreactie onder mijn foto te plaatsen. Opeens vonden meer mensen dat zij gelijk had. Ze vonden allemaal dat het tijd werd om mij eens te zeggen hoe ik wel moest zijn om er bij te horen. Uiteindelijk heb ik de foto verwijderd en mij er niet meer veel van aangetrokken. Enkele weken later postte ik weer een foto van mijzelf en toen kreeg ik weer haat. Deze keer liet ik de foto gewoon staan en blokkeerde ik de personen die reageerden met haat. Enkele jaren terug durfde ik geen normale staart meer in mijn haar maken. Dit kwam doordat ik eens een foto gepost had waarop ik toevallig een staart in mijn haar had en enkele mensen vonden het leuk om te zeggen hoe groot mijn voorhoofd wel niet was, ze vonden het lelijk en raar. Ik maak juist heel graag een staart in mijn haar, ik vind het makkelijk en leuk. Na enkele weken ben ik dan wel terug begonnen met een staart in mijn haar te maken en wat zij er van vinden, dat maakt mij nu niks meer uit. Ik vind het leuk en makkelijk dus doe ik het ook. Maar Haat is kwetsend en moet stoppen! Uiteindelijk kon ik dus nog goed omgaan met de haat en commentaar op mijn uiterlijk. Ik liet de haters achter mij. Ondertussen maakt het mij niet meer zoveel uit wat anderen van mij denken. Ik heb mezelf geaccepteerd zoals ik ben, ik heb vrienden en familie die van mij houden en mij accepteren zoals ik ben. Ik vind het veel belangrijker wat zij van mij denken, dan wat een wildvreemde van mij denkt.

Sommige dingen die de haters geplaatst hebben zul je natuurlijk nooit vergeten. Sommige mensen trekken zich wel heel hard aan wat anderen van hun zeggen en zelfs al kun je goed met haat overweg, soms kan het iedereen wel eens te veel worden. Persoonlijk vind ik het heel erg jammer dat mensen zoveel commentaar hebben op anderen. Via social media is het natuurlijk wel heel makkelijk om op elkaar te haten. Je ziet een foto van iemand en hup, enkele seconden later heb je al je zeg gedaan over hoe jij het wel ziet, hoeveel beter jij dat wel kan of hoe lelijk jij die foto wel vind. Misschien is die persoon waarop jij dan haat geeft juist wel heel trots op die foto. Misschien was die trui waarop jij commentaar hebt net nieuw, misschien dacht de persoon dat hij/zij juist terug zelfzeker geworden was,… Zo zelfzeker dat hij/zij eindelijk die foto durfde te posten. Juist op dat moment reageert er iemand met een haatbericht en opeens is die persoon al zijn zelfzekerheid terug kwijt, alles wat die persoon dan mooi vond aan die foto en zichzelf is weg en dat door een reactie van iemand die het recht niet geeft om te oordelen over een ander zonder hem/haar te kennen. Je weet trouwens nooit welk verhaal die persoon met zich meedraagt.

Wordt het niet eens tijd dat we allemaal wat minder jaloers zijn, meer verdraagzaam worden, respect hebben voor anderen EN denken voor we iets zeggen/posten?
NIEMAND is perfect! Zou het niet beter zijn als we eens eerst naar onszelf kijken voor we commentaar hebben op een ander? Ik hoop dat als er mensen zijn die al eens haat geplaatst hebben, ze dan hierdoor misschien inzien hoe kwetsend het eigenlijk kan zijn voor anderen. Denk eerst eens na of jij het wel leuk zou vinden om zo’n reactie te krijgen. Natuurlijk heeft iedereen een eigen mening, maar er is nog altijd een verschil tussen een eigen mening hebben en haten op iemand! Denk daar maar eens over na. 😉

Hieronder vind je nog 5 tips om om te gaan met haat op social media.

 1. Reageer nooit op haat: Alle haters hopen dat je zult reageren naar hen. Zij willen aandacht en hoe meer je reageert hoe meer zij zullen verder doen. Als jij er niet op reageert, is er voor hen niet veel “leuks” aan.
 2. Blokkeer alle haters: Als zij alleen maar slechte reacties kunnen plaatsen op jou social media, dan hebben ze daar niks te zoeken. Hoe sneller je ze blokkeert, hoe minder ze jou kunnen kwetsen.
 3. Praat er over met vrienden of familie: Mensen die op je haten kennen jou waarschijnlijk niet persoonlijk. Daarom is het belangrijk om te praten en luisteren naar je vrienden en familie. Zij houden van jou om wie je bent. Zij zullen zeker en vast oneindig veel goede eigenschappen van jou kunnen opsommen, want zij weten hoe je echt bent.
 4. Zet je profiel op privé: Op verschillende social media kun je jouw profiel privé zetten. Dat wil zeggen dat alleen jij en de mensen die jij toegang geeft, je profiel kunnen zien. Als er dan mensen jou een verzoek sturen die jij zelf niet kent, kun je deze mensen snel en makkelijk verwijderen. Op Instagram is dat bijvoorbeeld door op het knopje ” weigeren ” te klikken.
 5. Blijf jezelf! : Ga je niet anders voordoen omdat de haters dit willen. Het is jouw leven en jij mag jezelf zijn! Probeer te onthouden dat iedereen anders is, iedereen heeft een eigen smaak, keuze, … Het is ook belangrijk dat je jezelf probeert te accepteren. Jij hebt het recht om jezelf te zijn en vergeet niet: Jij bent mooi op jouw eigen manier!

Hier vind je ook nog mijn tips voor meer zelfvertrouwen.

Als er mensen zijn die haat krijgen op social media en er met niemand over durven te praten, maar toch iemand zoeken waartegen ze het kunnen vertellen: jullie kunnen mij altijd sturen via mijn Facebook – pagina, Instagram of een mailtje sturen naar ilseflower@hotmail.com
Ik ben natuurlijk geen dokter of gespecialiseerd persoon maar ik kan en wil wel luisteren en proberen te helpen!

Advertenties

44 thoughts on “No to the haters

 1. Waar mensen zich mee bezighouden… Weet je wat ik ook raar vind? Al die haat onder (kranten)artikels over celebs. Die haat is blijkbaar gerechtvaardigd, want “ze kiezen er zelf voor om in the spotlights te staan”. Is dat dan een reden om iedere bekende figuur onder elk artikel uit te schelden voor het rot van de straat?

  Liked by 1 persoon

  1. Die reactie kreeg ik dus ook te horen. Nog wel van iemand die dichtbij mij staat. Ik kies er zelf voor om een blog en Youtubekanaal te hebben, dus dan moet ik ook noet zeuren als ik haatreacties krijg. Bizar toch?

   Like

 2. Ik kan je alleen maar groot gelijk geven! Ik ben van mening dat je alleen positieve reacties plaatst en als je niet positiefs kan zeggen, dan zwijg je gewoon. Anders ga je inderdaad alleen maar mensen kwetsen. Keep up the good spirit! 💪

  Liked by 1 persoon

 3. Zo erg hè, die haatreacties. Ik vind het best lastig maar heb besloten nav jouw tips om er idd niet op in te gaan en ze direct te blokkeren. Thanks! 😘

  Liked by 1 persoon

 4. Wat vreselijk zeg! Ik heb wel al gemerkt dat mensen sneller gemeen doen sinds de opkomst van social media, precies alsof het nu wel OK is omdat je achter een scherm zit en het niet IRL zegt. Echt een vreselijke trend waarvan ik hoop dat het snel zal stoppen. Daarom probeer ik altijd zoveel mogelijk lieve Instagram reacties na te laten, als tegenreactie op alle haters en trolls.

  Liked by 1 persoon

 5. Wat erg. Heb het zelf ook wel ’s meegemaakt maar niet naar aanleiding van mijn uiterlijk. Ik heb toen wel gereageerd maar had dat beter niet gedaan. Goed stuk.

  Liked by 1 persoon

 6. Dit. Perfecte reactie die je hier neerschrijft! Toen ik afgelopen week die nasty comments op je foto zag staan, maakte dat me echt kwaad. Ik bewonder uw positiviteit en de kracht om dit van je af te schrijven! Keep up the good work, Ilse! Ik ben fan!

  Liked by 1 persoon

 7. Bizar zeg, hoe mensen zo tegen hun medemensen durven te doen. Ook al kennen ze die persoon niet persoonlijk of zit er een scherm tussen; het is nog steeds geen reden om iemand anders de grond in te trappen omdat er misschien wat ‘anders’ is. En het mooiste is nog dat als je ze op straat zou tegen komen dat ze dan hun mond houden want dan durven ze ineens niet meer. Goed dat jullie hier via deze wegen aandacht aan besteden!

  Like

 8. Mooi geschreven meis.
  Ik snap echt totaal niet waarom mensen dat soort reacties plaatsen.
  Echt misselijk makend!
  Ik volg je al een tijdje en zal je niet zomaar ontvolgen. Ik vind je foto’s heel leuk en vind dat je juist foto’s van jezelf moet plaatsen!

  Liefs, Nathalie

  Liked by 1 persoon

 9. Ik heb er zelf gelukkig (nog) niet mee te maken gehad, maar dat er überhaupt mensen zijn die een mening geven over een ander zijn/haar uiterlijk! Ik vind het schandalig!
  Iedereen is mooi zoals hij/zij is, uniek en bijzonder.
  Trek je er niks van aan Ilse, je bent mooi zoals je bent!

  Liked by 1 persoon

 10. Misschien heb ik makkelijk praten omdat ik de haatcommentaren makkelijk van me af kan laten glijden. Ik vind het meer over hun zeggen dan over mij. Maar als je dat niet goed kunt zijn jouw tips heel fijn. Blijf jezelf inderdaad, niemand is perfect ❤

  Liked by 1 persoon

 11. Heel herkenbaar! Je weet dat je het je niet mag aantrekken maar onbewust blijf je er zo hard mee bezig! Goed dat er mensen zoals jij zijn die het nog eens extra in de kijker zetten! xx

  Liked by 1 persoon

 12. Als ik soms wel eens reacties lees dan vraag ik me af of deze mensen niets beters te doen hebben. Jammer en eigenlijk zegt het meer over de persoon zelf, dan over jou… Niets van aantrekken is makkelijker gezegd dan gedaan, zeker voor bepaalde mensen (jonge meiden/jongens).

  Liked by 1 persoon

 13. Ik vind ’t altijd irritant als mensen negatief reageren.. Soms met schelden… Neen hoor, aub beetje respect.. Je Blog heeft intressante tips… Erg goed om hier over te schrijven!!! 💝

  Liked by 1 persoon

 14. In een woord: belachelijk. Hoe kunnen mensen zo onmens zijn tegen elkaar. Ik vind dat iedereen er mag zijn zoals hij of zij is. Geen onderscheid, geen perfectionisme, geen vooroordelen. Ook als juf probeer ik dit de kinderen te leren, maar je merkt dat de mens zo opgevoed wordt. Ik vind het knap van je dat je je zo staande weet te houden tegen zulke mensen. In mijn ogen zegt het meer over die mensen dan over jou.

  Liked by 1 persoon

 15. Verschrikkelijk dat mensen zo doen. Hou je liever zo bezig met jezelf. Of beter nog: wees lief. Eerlijkheid staat bij mij hoog in het vaandel, net als het besef dat je niet alles hoeft te zeggen en iedereen mooi is op zijn unieke manier. Knap dat je hierboven kan staan, de weg ernaar toe zal niet makkelijk zijn geweest, maar je bent in mijn ogen een hele sterke vrouw! Daar kunnen zulke figuren een voorbeeld aan nemen.

  Liked by 1 persoon

 16. Knap dat je er mee tegenin gaat! Er zullen jammer genoeg altijd mensen zijn die zelf zo’n saai leven hebben dat ze het anderen wat moeilijk willen maken ik denk dat negeren en blokkeren inderdaad de beste oplossing is 😘😘

  Liked by 1 persoon

 17. Ik snap echt niet waarom mensen het nodig vinden om haatreacties te plaatsen. Dat is echt zo kinderachtig! Iedereen is mooi op zijn manier en wat jij niet mooi vind vinden anderen wel mooi. Dus waarom hebben zij het recht om te bepalen wat “niet mooi” is.Hier kan ik echt zo boos om worden!

  Ik vind het wel heel mooi dat je hier een blogpost over schrijft, hier moet echt veel meer aandacht aan besteed worden, want hoe sommige mensen zich gedragen op social media kan echt niet!

  Trek je niets van die haatreacties aan, je bent een topgriet en verdient al die haat niet! Weet dat er mensen zijn die je aanvaarden hoe je bent en het helemaal niet eens zijn met die reacties! 😘😘

  Liked by 1 persoon

 18. Ik leer mijn kinderen altijd; als je niks liefs kunt zeggen, dan zeg je maar niks! Haatreacties vind ik vreselijk. Aan de andere kant, alleen mensen met issues vinden het nodig om anderen onderuit te halen. Moet je boven staan hoe moeilijk ook!

  Liked by 1 persoon

 19. Haters gonna hate. Ik vind dat zo’n onzin om andere mensen af te gaan kraken, maar sommige mensen hebben er de grootste lol in.

  Like

 20. Het is gewoon schandalig! Pesterijen zijn voor iedereen erg en het is gewoon te gek dat het wordt gezet onder de noemer: Je kiest er toch zelf voor om in de spotlights te staan.. Slaagt 2x nergens op,

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s